Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Igołomi-Wawrzeńczycach
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2020
22
12.2020
Od dnia 26 listopada 2020 r. obowiązuje nowe kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w wysokości do 220% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej. Do pomocy uprawnia dochód:
- 1542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
- 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie.
Podobnie jak w poprzednich latach kwalifikowanie osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej odbywa się w ośrodku pomocy społecznej albo w sposób zdalny na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz odpowiednim poziomem dochodów stanowiąc systematyczne wsparcie.
Pomoc żywnościowa przekazywana jest za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Caritas Archidiecezji Kieleckiej oraz Koła Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Proszowicach jako zestawy artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 będzie obejmował artykuły spożywcze:
1. groszek z marchewką
-
koncentrat pomidorowy
-
buraczki wiórki
-
powidła śliwkowe
-
mus jabłkowy
-
fasolka po bretońsku
-
makaron jajeczny świderki
-
płatki owsiane
-
ryż biały
-
kasza jęczmienna
-
herbatniki maślane
-
mleko UHT
-
ser podpuszczkowy dojrzewający
-
szynka drobiowa
-
szynka wieprzowa mielona
-
pasztet drobiowy
-
filet z makreli w oleju
-
cukier biały
-
miód nektarowy wielokwiatowy
-
olej rzepakowy
Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.